Archiwum 28 lutego 2017


lut 28 2017 Kawa Zielona
Komentarze: 0

 Co sprawia , że Kawa Zielona pomaga nam w odchudzaniu? Odpowiedzialny za to jest kwas chlorogenowy, w kawie palonej znajdziemy śladowe ilości tego kwasu ponieważ podczas procesu palenia w wysokiej temperaturze ulega on rozpadowi. W Kawie Zielonej natomiast jest go bardzo dużo. Kwas chlorogenowy zmniejsza przyswajanie glukozy ze spożywanego pożywienia o 7% W badaniach zwracano też uwagę na wpływ Kawy Zielonej na osoby z nadwagą. Utrata masy ciała uczestników eksperymentu wyniosła średnio 4 kg. Dla porównania druga grupa uczestników w tym samym czasie przyjmowała kawę czarną i ich utrata masy ciała wyniosła 1,5 kg. Badacze zaznaczają przy tym, że działanie kwasu chlorogenowego nie sprawdza się w diecie wysoko tłuszczowej. Kawa Zielona może też działać antyrakowo ponieważ kwas chlorogenowy należy do związków znanych jako polifenole. Związki te znane jako antyutleniacze neutralizują szkodliwe dla organizmu wolne rodniki i metale ciężkie oraz spowalniają lub hamują wczesne etapy powstawania komórek nowotworowych. Podobno kwas chlorogenowy wpływa pozytywnie na zwiększenie produkcji przeciwciał podnoszących naszą odporność a razem z innymi kwasami działa pozytywnie na naszą wątrobę. W Kawie Zielonej znajdziemy jeszcze kwas salicylowy który działa przeciwzapalnie i  przeciwgorączkowo. Z kolei kwasy galusowy i gentyzynowy skutecznie zwalczają wirusy i bakterie.